Nålbindning

--

Alla sidorna och länkarna fungerar ännu inte

"På senaste åren har nålbindning blivit trendig mellan hantverksintresserade."


- Toini-Inkeri Kaukonen,
62 år sedan (1960)

Besökare

Besökare på hemsidan:230468 st

Ryska stygnet 1+1+1 (Dalby stygn)


Dalby i Värmland (Sverige)

Hansens beskrivning
UOU/OUOO

Videolänkar under fotot

n_ven_111.jpg
Ryska stygnet 1+1+1 (Dalby stygn)
UOU/OUOOVideor, tre olika sätt att nålbinda samma stygnet (länk1, länk2, länk3)

Du kan läsa mer om den gruppen av de ryska stygnen på sidan Stygnsgruppering av Toini-Inkeri Kaukonen (länk).

p_dalby_o.jpg
De vackra nålbundna vantarna från Dalby, Sverige, är världberömda (länk). Många orter har sina egna, typiska sätten att brodera blomstermönster.

I Westmans bok, Nålbindning - 12 varianter, kallas denna stygnstyp Variant E (med en kantmaska eller två kantmaskor).

Nordland skriver i sin bok (s. 60) att tekniken använt i dalbyvantar är 5(112) (dvs UOU/OUOO med en kantmaska F1), och faktiskt talar han inte alls om tekniken 5(111) (dvs UOU/OUOO med två kantmaskor) när han skriver om dalbyvantar. Stygnsvarianten
5(111) (dvs UOU/OUOO med två kantmaskor F2) verkar att vara ganska sällsynt i Nordlands material.

Å andra sidan, i svenska Facebook forumet Nålbindning, skrev Jonsson (2012-11-04) att alla gamla dalbyvantar hon har sett, är med två kantmaskor (F2).

Den ljuvliga boken Vinterblomster som är en beröm för dalbyvantar, innehåller många färgfoton om vackra dalbyvantar, fastän några av dem verkar vara nålbundit i någon andra nålbindningstekniken (baserad på hur plaggets ytan ser ut), men tyvärr finns det inga detaljer i boken. Boken Vinterblomster verkar att definiera termen 'dalbyvantar' som ett par av nålbundna vantar gjord i Dalby område, broderade med typiska blomstermönster, men nödvändigtvis inte nålbundit med det så kallade Dalby stygnet (UOU/OUOO F1 eller F2). På sidan 84 sägs det även att "Grundtekniken i alla Dalbyvantar är densamma - endast antalet plockade öglor varierar." Något som är faktiskt ganska förvirrande. Igen är det synd om att det finns inga bestämda detaljer. På instruktionsidan i Vinterblomster visas Dalby stygnet med två kantmaskor (F2).